Bygg en fet speldator

Oavsett vilken typ av spel du spelar så kommer de aldrig att bli bättre än datorn som du spelar dem på. Med jämna mellanrum måste man därför uppgradera. Med tanke på att julen närmar sig kan det vara en bra idé att fundera på vad man behöver, och vi har några tips.

När man pratar om datorer fastnar man lätt i saker om arbetsminne och processorns prestanda, men man får inte glömma bort de allra mest påtagliga aspekterna. Dit hör chassit. Ett bra chassi ska ge kylning till hårdvaran inuti, men det kan medföra en hel del ljud. Bra fläktar och bra ljuddämpning är vad som kännetecknar ett riktigt bra chassi. Ett sådant är Silent Base 800 från Be Quiet, ett företag som tillverkat processorkylare, ljuddämpning och fläktar under lång tid. Det nya chassit klarar grafikkort som är upp till 400 mm långa, och har plats för sju 3,5-tums hårddiskar och fyra 2,5-tums diton. Chassit kommer med tre fläktar monterade, och det finns plats för ytterligare fyra för den som behöver fler. Chassit börjar säljas i december, och kommer troligen inte att kosta mer än ungefär 1200 kronor.

En ny skärm?

Kanske behöver du även en ny skärm? Om du har gott om pengar, eller om dina föräldrar, din flickvän eller din pojkvän har det, kan det vara läge att titta på en Dell Ultrasharp U3415W. Det är en skärm med proportionerna 21:9, som mäter 34 tum på diagonalen. Upplösningen är på 3440 gånger 1440 pixlar. Det är inte värst på något sätt, men riskerar inte att sagga ned datorn på samma sätt som en 4K-skärm. Skärmen är välvd för att innesluta spelaren eller tittaren. Den här är nämligen inte en skärm för den som jobbar mycket i Excel eller Google Analytics, utan Dell tar sikte på gamers och de som gärna kollar på film på datorn. Ultrasharp U3415W finns inte att köpa i Sverige än. I Hongkong kostar den 10 000 HKD, vilket är ungefär lika mycket i kronor. Den går också att köpa online från Tyskland, för 1799 euro.